Tömkörning

I kväll så har jag provat tömköra Brynjar för första gången i hans liv. Selade på och tog helt sonika tömmarna bakom ändan på honom och gick bakom rumpan hans med korta tömmar. Helt klockrent, inte alls skrämd, lite förvirring uppstod såklart när vi skulle svänga eftersom det är en så pass ovan hjälp för honom att bara styra för ett tryck på nosryggen. Normalt sett så styr jag aldrig med ett sånt oprecist och grovt drag på nosryggen, så han är  helt enkelt inte van att förstå den hjälpen. Så det blev lite vingligt fram och tillbaka när vi skulle svänga. Men inte värre än att tömköra Hugur och då hade han ändå gjort de många gånger.

Är så glad över vilken fantastiskt duktig och förtroendefull liten raggsocka jag har och bara går med på sånt här utan att blinka. Det är en riktigt islandshäst!
Så nu är jag tillbaka på samma starium som förra året: att dreggla efter en släde, och efter giggar. Men mest släde, är ju liksom den årstiden. Det kommer inte ta många gånger innan jag kommer kunna åka efter Brynjar i den där gamla hundpulkan men skacklar av lönn, hopsurrade med balsnöre. Hehe ett fint verk de.

Det passar alldeless utmärkt att traska runt lite på gården med linor och längre fram skacklar eftersom jag fortfarande väntar på brodden till botsen. Morr.
Är sugen på att skaffa några bjällror att fästa i selen, det skulle ju vara fulländat jul-mys! *drömmer mej bort...

Ska jag dra på riktigt med den selen jag har nu så funderar jag oxå på att göra en annordning med draglinor, eftersom selen nu inte följer bogens rörelser utan är stum ända bak i vagnen eller släpet eller vad man nu har. De finns risk för skav och att hästen inte uppskattar att dra, å de vill jag inte riskera om jag kan undvika de. Eller så kulle jag hatt en loksele. Men de kosta pengar, för att inte tala om en släde..... och då är dom ändå billiga men det gäller att hitta något lagom och som vanligt har jag ganska höga krav, i alla fall på tyngd och storlek.
Vill ha en liten och lätt med smalt mellan medarna så jag kan köra där jag vill för att inte behöva gå på landsvägen. En kappsläde eller någon enmanssläde eller liknade.. Mer tid på blocket lär de ju blir =)

RSS 2.0