Sängbestyr

Min kropp har börjat säga ifrån totalt mot min säng. Har av någon aldedning aldrig bytt upp mej från en så där enkel madrass som är i typ skummgummi och tio cm tjock. Vaddå ? Det har ju funkat xD
Men nu är det slut på de, får ont i ryggen och axlarna. Ni vet den där bilden där en kvinna ligger i en säng på sidan och ryggraden är rak, var inte riktigt så. Hehe. Snarare så ligger jag på sidan som ett litet kollie hopknölat för att lyckas ligga bekvämt och för att få ner midjan i madrassen. Det är inte att rekomendera. Do not try this at home.
 
Men efter två dagar i Birsta så har jag hittat en sängmadrass på Sova som blev bra (alltså bra och inte snordyr). Så skulle jag beställa den så är det något så gräsligt som 4-6 veckors leveranstid (!) hjälp tyckte jag jag kan inte sova på soffan så länge!
Så jag fick hem en lånesäng! Haha köng xD Ligger som prinsessan på ärten.

Håller på att knarka sönder "från och med du" med Oskar Linnros. Sjukt bra låt. Länge sedan jag knarkade sönder en låt senast. Det gillas.

Brynjar

 
Brynjar och jag. Brynjar fyra år, riden kontinuerligt i ca sex månader. Här lite spänd och därför lite mer markbunden är vanligt. ee. Orri frá Thufu 


Ganaschböjning

Jag var upp i paddocken hos Österlunds och jobbade Brynjar från marken á la AR. Tog både kapsonen och stången på honom så med de plus en flyway så fanns det nästan inget ansikte kvar för alla remmar xD
Hur som helst så har han hittat ett kryphål för att slippa arbeta ordentligt.

Jag har länge tycke att han vilkar ganaschen dåligt och det visar sig då också i att han inte för fram höften ordentligt, =dålig böjning. Så i dag fattade jag ordentligt vad som är problemet. När jag ber honom att böja sig och vinkla ganschen så tiltar han huvudet i stället och sänker sig också gärna en aning. Vilket gör att han inte vinkar ganschen ordentligt och tappar höften. Dvs ALLT.

Har fått göra som jag fick göra med Hugur från början; helt enkelt ta tag i huvudet med händerna och peta huvet i rätt position om och om och om igen tills han fattar EXAKT (stavning?) hur han ska hålla de. Huvet måste upp och inte tiltas utan bara ganaschböjningen!!

Så nu är det bara att öva och öva så att det där skiten sitter! Då kommer det lossna bättre med öppnorna som börjningen har vart för dåligt hitintills för att få nån bra kvalité på. Så nu blir det förhoppningsvis hårdträning med de inför kursen om en par veckor.

Nu ska jag käka mina popcorn =)

Birsta

Idag bar det av till Brista, gick säkert tio varv runt runt i alla butiker. Måste erkänna att det är ju jättebra att det är massor med rea, men jag har svårt att hitta nånting över huvud taget! Alla kläder är bara i en hög och folk rafsar och river som gamar. Herre gu!

Tillslut hittade jag i alla fall en vit så kallad farfarströja som jag är jättenöjd med. Köpte ett linne att ha under oxå för den va lite genomskinlig.

Jag har fått besked från Csn att jag får pengar till hösten, så nu kan jag handla lite igen och inte snåla så hysteriskt för att jag inte vetat när nästa gång jag skulle få pengar skulle bli. Konstig mening.

När jag kom ut till Bettan igen så var hon så fruktansvärt varm att jag drog ner alla fönsterna och svor. Snubben som stog några bilar bort såg frågande ut vad jag stog och svor över xD
 Tur att Bettan har bra högtalare i alla fall, det överväger...lite.



Långpromme

Jag grubblar fram och tillbaka över vad jag vill gå för utbildning efter basåret. Grubblar å grubblar så att i dag satt jag hela dan framför datorn och kollade på olika utbildningar, blev totalt nersegad, förslappad och styrkeslös. Do not try this at home.

För att bryta detta koma så tog jag mej en promenad. Gick bort förbit den finaste gården som finns på hela Alnö, minst, en vad jag tycker riktigt drömgård. Den ligger i korsningen i Pottäng, vill ha! Sen så traskade jag vidare mellan fårhagarna och typiskt mej då så var jag ju tvungen att bräka lite åt fåren när dom bräkte på mej.

Det jag inte räknade med var effekten jag fick, alla fåren bräkte och rusade därifrån! Jag måste ha bräkt någonting hemsk, typ; -Spring vi kommer dö!!

Jag var ute i över 1.5 timme, och på slutet fick jag skavsår på hälen, så då tog jag av mej skona och spankulerade barfota. Måste ha sett ganska roligt ut. Det var en utländsk semesterfirare som åkte förbi och dom funderade nog en hel del på vad det var för stackare mitt ute på en lång väg xD Men då anade dom inte att mamma skulle komma med Bettan och plocka upp mej.
Det var väldigt hjärnrensande (kan man säga så?) att gå i alla fall.

Nu ska jag käka lite godis tror jag =)

Min far har vart kreativ..

Såhär kan det gå när man har en bit till soprömningen. Pappa tyckte han var bra smart här ;) Man kan inte annat än le.



Och ja, det gick att åka med, han körde upp.

Första travslutan!

Idag iddes jag äntligen sätta upp manen på Brynjar så att jag kunde se om han tar båda galopperna. Jag är inte så begåvad att jag kan känna det i hästen, inte definitvit i alla fall, utan behöver titta på bogarna. Vilket kan vara lite småklurigt minst sagt med sju ton superfluff i vägen.  Brynjar tar i alla fall bara höger galopp. Jag ante att det bara var den ena.

Han är aldrig lärd att man fattar den ena eller den andra galoppen. Det är mitt fel för även om jag försöker vägleda honom med min kropp, så är det inte mer än så jag kan göra. Jag är dålig på galoppskänklarna, har aldrig hittat någ sätt som funkar; när det inte funkar.
Försökt ställa hit och dit, flytta fram skänkeln osv osv. men kommit fram till att ju hårdare jag försöker desto sämre går de. Så jag har lagt det på hyllar tills vidare. I paddock brukar det bli naturligt. Jag vet att det är genom böjningen som det kommer. Men Brynjar har inte kommit till galoppskänkelskillnad än i sin utbildning, har snarare fokuserat på att få en gallopp utan fem ben, så det har legat på is..

Men i alla fall, så för att dressera min ponny att galloppera i båda gallopperna så har jag påbörjat ett arbete. Det är bra att ta galloppen ur en sluta, då har man böjningen och rätt höft framme. Brynjar kan sluta i skritt och galoppfattning från skritt, men för att säkert kunna behålla böjningen i fattningen så behöver han kunna gå ur travsluta in i gallopp.

Det tror jag på. Så jag provade att lägga in slutahjälper i traven och Brynjar gjorde sluta!!!! Så duktig, matte är jättestolt. Det tyder ju på en djupare förståelse för hjälperna och dessutom en hel del både styrka och balans. Bra gjort för en fyraåring!!

Så nu ska vi träna travslutor, för att stärka galloppen. Väljer slutan dels för att den gynnar galoppen mer än öppnan och för att den är lättare för oss människor att göra rätt. Det är lättare att rida en dålig öppna än en dålig sluta.

Otroligt duktig häst, han börjar komma en bra bit på väg och snart är han mer utbildad än Hugur 13år (!) Snacka om att det går mkt enklare när man får göra saker själv och inte dras med gamla ryggsäckar från tidigare upplevelser i hästens liv. Det gillas.

Långt inlägg och mkt detaljer, hoppas ni stog ut ;)

Om man tränar lite..

Nu har jag gått och blitt sjuk igen! Herre gu alltså, räckte det inte med att hosta i över en månad?!
Halsen gör ont hela vägen in i nacken och är full med blåsor. Mormor har halsfluss så kanske är det henne jag ska skylla på. Gnäll gnäll!

Missan fick i alla fall bege sig till katthimlen i går. Symtomen på Hugur trodde veterinären var  för små för att vara fång i alla fall så det var ju bra. Nu har han bara den vanliga gamla klådan då :P

I går tog farmor och farfar och jag en tur till Bjuråker, vi kollade på Bror-Eriks konst och käkade lunch på ett berg som jag inte minns namnet på, börjar på A.. (gissar på Avholmsberget) där det i alla fall var sjukt storslagen utsikt över Dellensjöarna. det var roligt =)

Så har jag målat litegrann igen. Det börjar rycka i den kreativa ådran nu när det gått nån månad sen jag slutade på estetiska programmet. Det är jätteroligt att jag känner mej inspirerad igen, tycker att det var länge sedan jag var de, va så fullproppad av konstnärliga uttryck under utbildningen att jag aldrig själv tog initsiativet att måla nåt.
Roligt så länge det varar, om man faktiskt tränar lite så kommer det ju tom. bli snyggt ;)





Målade på ett pylleblock som är kanske 7cm långt.


Sjuka djur..

I dag har det varit en tuff dag. Mormor och morfars katt Missan har avmagrat och är nu en skelettpanter, inte ens musklerna finns kvar. Så jag och mamma tog henne till veterinären i dag. Veterinären hittade en stor tumör långt fram i magen, stor, kanske 4cm i diameter.
Så det och antagligen i kobination med mask så har hon tynat bort, gammal är hon också, ungefär tretton gissar vi på. Svårt att veta exakt eftersom det är en hittekatt från början.
Så vi skulle vänta och se hur hon återhämtar sig efter masken (avmaskad för ca en vecka sedan) och så ska hon få kattungefoder så får man se hur länge hon hänger med. Men nu då så har hon verkat piggare och ätit bra, gillar nya fodret, men så nu aldeless nyss så hade hon kräkts upp allt foder hon fått. Stackars lilla kissen.
Så nu ska antagligen mormor ringa veterinären i morgon och boka en tid för avlivning. Så fattade jag det hela.

Sen min stackars lilla klådponny då. Har har svarat ganska bra på kortisonet, inga sår på benen, mjuk hud och avsvälld hela "underredet" dock så kliar han sig fortfarande lätt hysteriskt och jag bli fan inte klok på om han har fång eller inte. Har har ju i alla fall inte jättefång och står och väger och får deformerade hovar...

 men, han är lite hängig och slapp. Hans hovar har kanske blitt lite större (dvs. uttänjda) men det är å andra sidan vanligt att han formar om hovarna lite när kosten ändras (ex bete) och så i dag så kände jag när jag kollade pulsen att han är lite svampig åvanför kotorna, som på en fånghäst. Red lite på gården och han var ovillig, speciellt med tanke på att han har stått så han borde vara pigg.

Puh! Blir verkligen inte klok på det hela. Vågade i alla fall inte ge honom någon medicin i kväll och ska ringa till veterinären i morgon och rådfråga med henne.
Jag blir kluven men funderar på om man ska ta bort honom, det verkar vara snudd på fång och han har dessutom fortfarande sår på skapet trots hög dosering av kortison. Måste rådfråga veterinären om det också, det vore ju bra om han blev utdömd i så fall, för försäkringarna och så...
Vi får se vad hon säger i morgon...

Måla-måla

I dag så fick jag inspiration till att måla, det händer inte så ofta så nu passade jag på. Gav mej dessutom på att måla i akvarell. Tog sakerna och spankulerade ner till farmor och farfar vid havet och efter lite fika gick jag ner på hällan och satte mej med penseln. Mysigt.

Det blev väl en rätt hyfsad bild ändå tycker jag trots att det var typ öh, x antal månader sen jag målade sist. Akvarell är svårt men skulle jag öva lite grann så skulle det nog bli riktigt bra tror jag. Har ingen skanner så en fotad bild får duga.


Rabarberpaj!

Nu vankas det rabarberpaj! Blev så sugen på det så nu tog jag och bakade en smuldegs-rabarberpaj. Mums!
Precis nu när jag skrev det kom jag på att jag inte vart ner till farmor och ätit rabarberkräm i år! Att jag missat de! De måste jag gå ner och tigga till mej snart ;)
Men nu blir det paj, då blir pappa glad oxå som snickrar på våra nya fönster och altandörr.

Nu här på kvällen så hade jag ett flow och verkade både Ómis bakhovar och gets alla fötter.
Det gick undan med versta farten och jag hade verkat alla tre getterna på kanske en kvart max max 20min. Som versta proffset. Jag behöver inte gå nån eftergymnasial utbildning jag kan ju helt enkelt börja verka getter i stället, and do that for a living xD Klippa kan jag oxå . Köng!

Har börjat se mej om efter studiematerial nu i alla fall inför basåret till hösten, eller basår och basår men Fysik A+B, Kemi A och Matte E i alla fall. Mer som ett tekniskt basår. Det vore ju trevligt att hitta några bättre begagnade böcker för att komma lite billigare undan.

Hm, det var nåt mer jag tänkte skriva om...    nä, det föll bort, så då var det nog inte så viktigt.

Må gott!

Granön

I dag så tog vi oss en tur till Granön, jag mamma, pappa och grannen. Fotade lite.
Brynjar och jag red med Lisa och Unik för första gången och det gick fantastiskt bra, matte stolt!
Jag har dessutom badat för andra gången i år, var ner till stranden och tog med mej mina små-kusiner Felix och Felicia. Barnen var glada trots att jag tror att dom frös mer än vad jag gjorde.
Jättefina spigg såg vi oxå, som var turkosa på åvansidan och röda under, har aldrig sett sånna förut bara tråkiga grå-bruna.

Jag försöker minimera min datortid för att inte slita så hårt på axlarna som är rätt döda och protesterar vilt med jämna mellanrum.



















AR bilder

Jag har varit och tittat på AR-lägret på Lögdö bruk för Katrin Wallberg. Det var jätteroligt att få se, och stort tack till Carina Brunnström som ringde mej så att jag åkte dit. Kanonkul :D Blir inspirerad och vill rida på en gång!

Jag tog några bilder, var tyvärr inte så duktig att jag fotade på alla, utan bara lite lite grann blev det. Jag får skylla på att det var så varmt att stå i solen och  sen så är det som ni ser på bilderna fruktansvärt frustrerande att fota med våran pocketkamera då det bara blir skitbilder och suddigt. Jag vill ha systemkamera!! Men ni får hålla till godo..


Gunnel Bylund och Skifa


Gunnel Brydolf och Landi




Lisa Österlund och Lukas, vars galopparbete tyvärr inte fastnade på bild!



Jättetrevlig tjej som jag tyvärr inte minns namnet på, skäms Linnéa!

Söndagmorgon

Gårdagens kanotpaddling var okej, sällskapet var det inge fel på men, det var motvind och vi kom lixom ner mot havet och där var det blåsigt dvs. vågigt. Och inte var det lika mycket roligt att titta på heller.
Så nja, ska man paddla kanot där så ska man paddla ner till Lögdö och inte från Lögdö och ner.

Annars så kan jag meddela nåt som jag antar att dom allra flesta redan vet att det är sjukt varmt ute !!
Det är lixom så där varmt ute att man inte känner luften på kroppen, lite som att bada i vatten som har samma temperatur som ens egen kropptemperatur.
Så för att klaga lite så är det klibbigt klibbigt-å-varmt helat tiden -ÖVERALLT!
Det finns ingen sval plats. Då ska man gå ner å bada men det är ju havet, så det är ju inte dirket sådär övergeneröst med värme i vattnet.


Kortisonet verkar fungera ganska bra på Hugur, han har inte varit blodig på några dagar nu, han ligger dock fortfarande ner och kliar sig, men allt kliande verkar ha dämpat ner sig en hel del. Han har svällt av ordentligt och är med lite god vilja är han nästan bara "normalt" irreterad av flygfäna.

En bra sak är i alla fall att jag måste ge Hugur kortisonet varje morgon, så jag kliver nu upp halv nio varje dag.
Och i morse hände äntligen det som jag har väntat på, jag vaknade precis en minut innan klocka ringde!
Perfekt!!

Nä nu ska jag gå och äta frukost. Äta är sjukt överskattat när det är varmt ute, typ inget utom vattenmelon är riktigt gott :P
Men, äta bör man annars dör man!

En blid på morgon-frippan, och ja det är en lila tröja jag har på mej trots att jag inte gillar lilia, den du Cilia!




Strandbesök

I dag tog jag med min lilla kusin Felicia till stranden, vi va ner till Släda två. Jag skulle ju ljuga om jag sa att det var varmt i vattnet, det isade inte men det va så att det gjorde lite ont upp i vaderna när man stor med fötterna i vattnet. Inte ens Felicia gick i mer än till knäna. Så vi solade och solade, åt bulle och petade i sanden.

Sen var vi ju såklart tungen att gå en sväng till vår båtplats och titta på jättestenen som pappa fått för sig att han skulle slå bort en bit av med släggan, och mycket riktigt låg där en rejäl klump i vattnet. Vilken jävla idé.
Då ville Felicia bada igen så vi gick bort till Släda ett och där var det faktiskt hör och häpna riktigt varmt i vattnet. Riktigt riktigt varmt var det där sanden som spolats ut av bäcken bildat ett grund vilket resulterat i små varma pölar. Mysigt!

Så där doppade sig Felicia men jag nöjde mej med att vada ut så långt shortsen tilllät.
Man blir sån när man blir gammal, kinkig.
Det ska vara varmt att bada annars får det vara.

Peppp-eli-pepp-pepp på morgondagens paddling. Ska bli så roligt med alla tjejerna igen :D En favorit i repris ;)
Dessutom så är det Lögdödagen där ute i morrn, så då kanske jag lyckas kika på lite AR-ryttare om vi har tid.
Tur jag har att alla tjejerna gillar hästar. Katching!

Hästar

Ja resultatet av Hugurs veterinärbesök igår var att han fick kortisonkapslar som han ska käka. Det lät på veterinären som att han skulle bli helt klådfri, så vi hoppas väl på det. Han får arbeta som vanligt men inte tävla, inte för att det gör någon skillnad för mej.

Baksidan av det hela var att det finns en viss riska att han kan få fång som biverkning, så det hoppas vi inte på eftersom att då finns det inget mer vi kan göra för honom ifall han inte tål medicinen utan då får han antagligen avlivas.
Men det känns skönt i alla fall att vi har vart dit och att vi kunde göra nåt som blir definitvit. Det är så gräsligt att bara gå dag ut och dag in å titta på och inget händer förutom att han bli lite blodigare för varje dag. Nu bli det endera bättre eller så får han fång och dör. Punkt slut. Och fång ska han inte få. Punkt.

Så nu första veckan ska han ha en kapsel på morgon och en på kvällen, så jag har vart uppe tidigt i morse och matat ponnyn. Sen vecka två ska han ha en om dagen och vecka tre en var annan dag. Så ska vi ringa till vet om en till två veckor och berätta hur det går.

Duktig har jag vart idag, klivit upp i tid och dessutom verkat två hovar var på både Ankis Draumur och på Ómi. Blev ordentligt motionerad av att verka Draumur som i äkta unghingst-stil inte alls hade tid att bli verkad. Men det gick ändå smärtfritt och han var duktig, inge bråk men lite stegringar och "se om hon släpper om jag lägger mej ner" provades flitigt.  xD Han lär sig så småning om.

RSS 2.0